• Projekt - Záložka do knihy spája školy

          • Záložka do knihy spája školy.

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do projektu Slovenskej pedagogickej knižnice – záložka do knihy spája školy. Tohtoročné motto znelo: „Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní a v próze.“ Našou partnerskou školou sa stala Základná škola Čáry v okrese Senica. Záložky sme vytvárali na hodinách slovenčiny, tvorivého písania a projektového vyučovania. Téma tohto ročníka bola pre nás veľmi zaujímavá a okrem tvorenia záložiek sme  čas využili na to, že sme svojich spolužiakov oboznámili s knihami a dielami, ktoré sme čítali a ktoré boli pre nás zaujímavé.

          • Pletenie z pedigu

          • V spolupráci s Maticou Slovenska v rámci zachovanie ľudových tradícii, žiaci sa učili pletenie košíkov.

          • Pre deviatakov

          •      Zavazne_potvrdenie-1.docx


            Usmernenie k prijímaciemu konaniu na základe rozhodnutia Ministerstva školstva

                 Vážení rodičia, keďže do vydania rozhodnutia MŠ k PP na stredné školy sme stihli ukončiť      proces s podávaním prihlášok od zákonného zástupcu do základnej školy, sú pre vás ako zákonných zástupcov dôležité tieto body rozhodnutia:

            /citované z rozhodnutia Ministerstva školstva/

            Uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača do 4. júna 2020 doručí strednej škole, do ktorej bol uchádzač prijatý na vzdelávanie, potvrdenie o nastúpení žiaka na štúdium alebo potvrdenie o nenastúpení žiaka na štúdium, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 1.

            Záväzné potvrdenie o nastúpení žiaka alebo nenastúpení žiaka na štúdium sa doručí strednej škole cez informačný systém základnej školy (napr. EduPage), odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu alebo poštou na adresu strednej školy. Rozhodujúci je dátum doručenia strednej škole.

            Uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača môže do 19. júna 2020 podať prihlášku na vzdelávanie pre prijímacie konanie na nenaplnený počet miest (druhý termín).

            Na základe rozhodnutia padá aj zápis dieťaťa na strednú školu, takže nebudete potrebovať zápisný lístok, ktorý vám bol vydaný. Budete musieť vyplniť záväzné potvrdenie o nastúpení alebo nenastúpení žiaka. Na každú školu, na ktorú si žiak podal prihlášku, je treba zaslať toto potvrdenie o nastúpení alebo nenastúpení žiaka. Je niekoľko možností ako odoslať príslušnej strednej škole – poštou – toto je ale veľmi zdĺhavá možnosť, treba ju využiť len v krajnom prípade, mailom naskenované potvrdenie na mailovú adresu strednej školy. 

            V prípade ak by mal niekto z vás problém – technické možnosti  a podobne – oznámte mi to, čo najskôr. Je totiž veľmi krátky čas medzi tým, ako vám príde rozhodnutie a vy máte oznámiť, či žiak nastúpi alebo nenastúpi. Do konca mája riaditeľ strednej školy rozhodne a zverejní na webovej stránke školy a výveske školy  rozhodnutie o prijatí a neprijatí žiakov. Do 4. júna musíte oznámiť strednej škole svoje rozhodnutie o nastúpení alebo nenastúpení.

            Rozhodnutie o nastúpení na strednú školu prosím zaslať aj na moju mailovú adresu milkapol@centrum.sk  nakoľko musím vyhodnotiť a zaslať do ŠVS Piešťany počty žiakov.

            V prípade akýchkoľvek otázok, nejasností mi píšte, telefonujte, aby sme sa pripravili a rýchlo vybavili formality prijatia žiakov na strednú školu. Okrem tohto usmernenia vám zasielam aj potvrdenie o nastúpení alebo nenastúpení, ktoré si vytlačíte a vypíšete.

                                                                                   Mgr. Emília Polonská, výchovná poradkyňa

          • Záverečné hodnotenie

          • Na základe usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zo dňa 20. 04. 2020 Vám oznamujeme, že sa nebudú hodnotiť tie predmety, ktoré v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetu kvalitnou, plnohodnotnou realizáciou. Sú to predmety: telesná a športová výchova, hudobná výchova, výtvarná výchova,  etická výchova, náboženská výchova, technika, pracovné vyučovanie, tvorba projektu a prezentačné zručnosti.  Uvedené predmety budú - absolvoval/neabsolvoval.

            Ostatné predmety sa budú hodnotiť na základe hodnotenia a známok, ktoré žiaci získali do prerušenia vyučovania a podkladov, ktoré učiteľ získava v čase prerušeného vyučovania v školách najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.

            Žiaci prvého ročníka budú vo všetkých predmetoch hodnotení slovne.

            V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak hodnotený známkou nedostatočný a nemôže opakovať ročník. Je však možné určiť preskúšanie žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vzdelávania na diaľku. Žiaci, ktorí v 1. polroku dostali nedostatočnú aspoň z dvoch predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky.

            Mgr, Dagmar Babčanová

            riaditeľka ZŠsMŠ, Školská 5, Jacovce

             

          • Zápis detí do MŠ

          • Zápis do materskej školy na školský rok 2020/2021

            Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR číslo: 2020/10610:1-A1030 z dňa 26.03.2020 sa žiadosti budú podávať 

            od 30.04. 2020 do 31.05.2020

            vyplnenú a podpísanú žiadosť (tlačivo v prílohe) posielajte:

            poštou na adresu:

            Základná škola s materskou školou, Školská 5, 956 21 Jacovce

            na obálku napíšte „Zápis do MŠ“

            alebo oskenovanú na adresu: slniecko.jacovce@gmail.com

            • osobne - ak zákonní zástupcovia dieťaťa nemajú možnosť elektronickej komunikácie, môžu si prihlášku:

             prevziať v budove materskej školy vo štvrtok 30.04.2020                      v čase od 9,00 do 11,00 hod.

            a odovzdať v budove materskej školy vo štvrtok 28.05.2020                   v čase od 9,00 do 11,00 hod.

            za dodržania hygienických opatrení  (rúško, rukavice, vlastné pero).                                         

            Prijímanie žiadostí sa uskutoční iba za prítomnosti zákonného zástupcu bez osobnej prítomnosti dieťaťa, potrebné je priniesť rodný list dieťaťa k nahliadnutiu.

            • potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa sa nebude vyžadovať; ak do času vydávania rozhodnutia o prijatí dieťaťa zákonní zástupcovia dodatočne nepriložia potvrdenie o zdravotnom stave, dieťa bude prijaté len na adaptačný pobyt
            • ak pôjde o prijatie dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, nebude sa vyžadovať predloženie vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie; ak zákonní zástupcovia dieťaťa so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami dodatočne nepriložia potvrdenie o zdravotnom stave a vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, dieťa bude prijaté len na diagnostický pobyt


            Podmienky prijímania:

            Do materskej školy sa spravidla prijíma dieťa vo veku od 3 do 6 rokov jeho veku. Dieťa vo veku od dvoch rokov veku možno prijať len vtedy, ak sú vytvorené vhodné materiálne a bezpečnostné podmienky, dieťa má osvojené základné hygienické a sebaobslužné činnosti.

            Prednostne sa prijímajú deti

            s odloženou povinnou školskou dochádzkou                                                                             - s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou                                                         ktoré dovŕšili k dátumu zápisu piaty rok veku                                                                        ktoré dovŕšili k dátumu zápisu tretí rok veku


            Žiadosť si môžete stiahnuť na webovej stránke materskej školy https://msjacovce.webnode.sk/

            Bližšie informácie Vám v prípade záujmu budú poskytnuté na tel. čísle 0910 599 393.

            Informácie o našej materskej škole získate aj na webovej stránke školy https://msjacovce.webnode.sk/

          • oznam pre rodičov šiestakov - 2. cudzí jazyk

          • Vážení rodičia !

            Inovovaný Školský vzdelávací program Základnej školy s materskou školou, Školská 5, Jacovce obsahuje aj využitie voliteľných hodín, ktoré určuje škola.

            Z rámca voliteľných hodín ponúkame pre školský rok 2020/2021 žiakom 7. ročníka druhý cudzí jazyk  -  jazyk nemecký za podmienok, že sa prihlási najmenej 51% žiakov v ročníku.

            Ak sa žiaci začnú učiť druhý cudzí jazyk nemecký, škola ho bude poskytovať dve hodiny týždenne od 7. do 9. ročníka, aby žiaci splnili vzdelávací štandard pre nemecký jazyk.

            V prípade nesplnenia vymedzenej podmienky, škola využije možnosť posilnenia niektorého povinného vyučovacieho  predmetu.

            Vypíšte a podpíšte tlačivo a do konca apríla prosím pošlite na adresu školy: ZŠsMŠ, Školská 5, Jacovce, alebo osobne dňa 28.4.2020 od 8,00 do 12,00 v budove základnej školy, alebo skenom  na adresu zsmsjac@centrum.sk. Ak bude 51% záujemcov o NEJ, tak bude pre všetkých záväzný

            Prihlaska_na_NJ.docx

            .Riaditeľka Babčanová

             

          • Elektronická prihláška

          • Vážení rodičia.

            Riaditeľka základnej školy s materskou školou oznamuje rodičom, že zápis do základnej školy bude od 15. apríla do 30. apríla bez prítomnosti dieťaťa. Všetky potrebné tlačivá si môžete stiahnuť zo stránky školy po kliknutí na Elektronickú prihlášku.  Vyplnené a podpísané tlačivá oboma rodičmi  môžete poslať na adresu školy : ZŠsMŠ, Školská 5, 95621 Jacovce, alebo predať osobne, dňa 27.4. 2020 od 14,00 hod do 17,00 hod. v budove základnej školy. Prosíme, aby ste to urobili najneskôr do 30.4.2020  a nezabudli na podpisy oboch rodičov.

            riaditeľka Babčanová

          • Oznam pre rodičov deviatakov

          • Riaditeľka školy oznamuje rodičom deviatakov nasledujúci oznam:

            Vážení rodičia,

            na základe usmernenia MŠ sa posúva termín podávania prihlášok na stredné školy. Podľa pokynov majú byť prihlášky odoslané riaditeľke základnej školy do 15. mája 2020. Následne škola do 21. mája 2020 odošle prihlášky na príslušné stredné školy.

            Dôležité je, že na prihláške nemusí byť potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára, čo je v danej situácii pochopiteľné.

            Keďže jediný kontakt, ktorý máme s vami – rodičmi a žiakmi je cez internet, prípadne telefón, dovoľujeme si začať riešiť danú situáciu, aby sme termín stihli načas. Dôležitá je naozaj vzájomná spolupráca a sledovanie stránky bez kriedy, školskej stránky. Keďže ide o naozaj výnimočnú situáciu, rozhodla som sa ako výchovná poradkyňa vám ponúknuť svoje telefónne číslo, aby ste prípadny problém mohli so mnou odkomunikovať priamo.  Mgr. Selecký vám moje telefónne číslo pošle do sms správy.

            Ako budeme postupovať:

            1. Do správy na bez kriedy na účet vášho dieťaťa zašlem pokyny vo word dokumente, ktoré údaje od vás potrebujem.
            2. Vy starostlivo vyplňte všetky údaje, potom odošlite znovu cez účet vášho dieťaťa mne.
            3. V prípade nejasností mi volajte alebo ak mne nebudete niečo jasné volám vám ja.
            4. Vami zaslané údaje vložím do programu Proforient a následne vytlačím prihlášky, tie vám budú odoslané poštou. Prihlášku skontrolujte, podpíšte vy aj vaše dieťa a obratom znovu poštou odošlite do školy. 
            5. Ostatné urobíme my v škole a odošleme so sprievodnými listami na príslušné stredné školy. Chcem vás upozorniť na to, že prihlášku musí podpísať riaditeľka školy, neodosielajte prihlášky vy, zašlite ich naspäť na adresu školy: ZŠ s MŠ Jacovce, Školská 5, 956 21 Jacovce.
            6. Tak isto vám bude zaslaný poštou zápisný lístok, ktorý je potrebný pri zápise na SŠ.

             

            Mgr. Emília Polonská

            výchovná poradkyňa

          • oznam rodičom

          • Počas prerušenia vyučovania z dôvodu preventívneho opatrenia budú žiakom zadávané úlohy na doma prostredníctvom elektronickej komunikácie - cez bezkriedy. Tieto zadania môžu byť aj hodnotené, preto žiadame rodičov , aby zabezpečili vypracovávanie týchto zadaní. Ďakujeme za pochopenie.

          • Zdenka Laciková v Jacovciach

          • Začiatok mesiaca knihy sa na našej škole začal besedou so spisovateľkou Zdenkou Lacikovou, ktorá pochádza z neďalekých Prašíc. Porozprávala nám o svojich spisovateľských začiatkoch, o svojich  knižkách, prečítala úryvky z najnovšej knižky Havranie srdce. Potom sme mali možnosť sa s autorkou odfotiť, zakúpiť si jej knižky a dostali sme aj jej podpisové karty s venovaním. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • V škole bola súťaž v recitácii poézie aj prózy, ktorá sa volá Hviezdoslavov Kubín. Chlapci aj dievčatá nás milo prekvapili, akí sú úžasní recitátori a porota mala neľahkú úlohu vybrať tých najlepších, ktorí postúpia do okresných kôl. Tak im držíme palce.

          • Plasty v oceánoch

          • Naša škola sa už druhý krát zúčastnila projektu, ktorý je venovaný našej Zemi. Som rada, že práve naši pedagógovia nepatria medzi tých, ktorí nad témou globálne otepľovanie neprehodia len s nezáujmom rukou, ale patria medzi tých, ktorí sa snažia pomôcť. Už druhýkrát sa u nás objavila malá skupinka ľudí, ktorí nám ukázali ako to prebieha vo svete, čo všetko je zničené, no čo všetko sa dá ešte zachrániť. Taktiež nám ukázali, s akými rôznymi jednoduchými skutkami môžeme aj my pomôcť. Prezentácia bola zrozumiteľne podaná, takže aj deti z I. stupňa pozorne počúvali. Myslím, že deti nezostali po tejto prezentácii chladné a v budúcnosti sa rozhodnú podať pomocnú ruku tejto planéte.

            Andrea Zubatá 9. roč.